Emzirme sırasında çeşitli sorunlar görülebilir. Emzirmeyle ilgili bir sorununuz olduğunda bu konuda uzman olan bir doktor veya hemşire ile erken dönemde görüşmek çok önemlidir. Bu yazıda yaygın görülen emzirme sorunlarından ve çözüm yollarından bahsedeceğiz.
Yaygın Görülen Emzirme Sorunları
Uzm. Dr. İrem Cantürk
Meme Başı Çatlağı: Meme başı çatlağı genellikle bebeğin memeye iyi yerleştirilememesi veya memeyi tam kavrayamaması sonucu oluşur. Çok ağrılı bir durumdur. Kısa sürede tedavi edilmezse daha da kötüleşir. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda doktordan, hemşireden veya ebeden yardım almak çok önemlidir.
Yetersiz Anne Sütü: Anneler emzirmenin ilk dönemlerinde bebeğin yeterince süt alamadığından endişe duyabilir. Bebeğin yeterince anne sütü aldığından emin olunması biraz zaman alabilir. Bebeğe her beslenmede bir meme bitene kadar verdikten sonra diğerine geçmek ve bir sonraki emzirmede diğer memeden başlayarak emzirmek süt üretimini arttırır. Ayrıca anne ile bebeğin ten tene teması da süt üretimini arttırır.
Memelerin Şişmesi (Angorjman): Bunun sebebi memenin tam boşalamaması ve fazla sütle dolmasıdır. Memeler sert, hassas ve ağrılı hissedilir. Bu; emzirmenin ilk günlerinde ya da bebeğin ek gıdaya geçtiği ve çok sık emzirilmediği dönemde olabilir. Memenin bebeğin süt ihtiyaçlarına alışması birkaç gün sürebilir.
Bebeğin Memeyi Tam Kavrayamaması: Her emzirme ağrılı oluyorsa veya bebek beslendikten sonra memnun görünmüyorsa, bebek memeyi düzgün bir şekilde kavrayamıyor olabilir. Emzirme teknikleri ile ilgili bilgi edinmek size yardımcı olacaktır.
Fazla Süt Üretimi: Bazen anne sütü üretimi çok fazla olur ve bebekler bununla başa çıkmakta zorlanır.
Bunun çözümü için anneler yediklerini takip edebilir ya da farklı emzirme pozisyonları deneyebilir.
Pamukçuk: Pamukçuk enfeksiyonları meme uçları çatladığında veya hasar gördüğünde ortaya çıkabilir. Anne veya bebekte pamukçuk enfeksiyonu olduğundan şüphelenildiğinde doktora gidilmelidir.
Tıkanmış Süt Kanalı: Memede küçük, hassas bir yumru hissedilir. Etkilenen memeden sık sık emzirme tıkanıklığın açılmasına yardımcı olabilir.
Mastit (Meme İltihabı): Tıkalı bir süt kanalı rahatlamadığında ortaya çıkar. Meme sıcak ve ağrılıdır. Bu durumda emzirmeye devam etmek önemlidir. Hassas meme ile emzirmeye başlamak yardımcı olabilir. 12-24 saat içinde kendiliğinden gerilemezse antibiyotiğe ihtiyaç olabilir, doktora gidilmelidir.
Meme Apsesi: Mastit tedavi edilmezse veya tedaviye yanıt vermezse meme apsesine yol açabilir. Apseyi boşaltmak için cerrahi müdahale gerekir.
Dil Bağı: Her 10 bebekten 1'inde dili ağız tabanına bağlayan deri normalden daha kısadır. Bu dil bağı olarak bilinir. Dil bağı bazı bebeklerde dilin serbestçe hareket etmesini engelleyebilir ve bu da emzirmeyi zorlaştırabilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde doktora gidilmelidir.
Emzirme, anne ve bebeğin birlikte öğrenmesi gereken bir beceridir. Her iki tarafın da bu duruma alışması biraz zaman alabilir. Herhangi bir sorunda emzirme konusunda uzman bir sağlık görevlisine danışmak ve destek almak çok önemlidir.
Kaynakça
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/common-problems/
Go upstairs