Vertigo kelime anlamı olarak baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Klinik tanımlama olarak düşünürsek baş dönmesi ile birlikte var olan dengesizlik hissi, bayılacak gibi olma hissi de bu tanımlama içine dahil edilir.
Vertigo Nedir
Vertigo kelime anlamı olarak baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Klinik tanımlama olarak düşünürsek baş dönmesi ile birlikte var olan dengesizlik hissi, bayılacak gibi olma hissi de bu tanımlama içine dahil edilir.
Baş dönmesi neden olur?
Baş dönmesi basit bir tansiyon ve şeker düzensizliği, düşük demir seviyesi, dehidratasyon (sıvı kaybı) gibi sebeplerden olabileceği gibi kafa içi tümörler , kardiyak problemler gibi ciddi patolojilerden de kaynaklanabilir. Bütüncül tıp yaklaşımı gereken bir semptom olan baş dönmesi şikayeti ile hastalar nöroloji , kulak burun boğaz, kardiyoloji, dahiliye, acil tıp gibi kliniklere başvurmaktadır.
Vertigoya klinik yaklaşım nasıl olur?
Vertigo çoğunlukla tek başına baş dönmesi şikayeti ile karşımıza çıkmaz. Vertigo ile birlikte bulantı, kusma, olağan dışı göz hareketleri, çift görme, görme bozukluğu, terleme, baş ağrısı, yürümede zorlanma, denge kaybı, kulak çınlaması gibi şikayetler eşlik eder. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklik gösterir.
Klinik yaklaşımda baş dönmesi olan hastanın öncelikle santral sinir sistemi ve kardiyovasküler patolojilerini ekarte etmek gerekir.
Santral sinir sistemi ve kardiyovasküler patolojiler ekarte edildikten sonra kulak içi patolojiler araştırılır.
İç kulağımızda yer alan ve dengemizi sağlayan kristal yapısındaki taşlar bazen yer değiştirip iç kulaktaki kanalları tıkayabilir ve bu da klinikte baş dönmesi olarak karşımıza çıkar. Meniere hastalığı, benign paroksismal pozisyonel vertigo bu hastalıklar arasında tanımlanır.
Vertigoda tanı ve tedavi nasıl olur?
Hastanın detaylı anamnezi (baş dönmesinin ne zaman başladığı, eşlik eden semptomların varlığını sorgulama gibi) ve fizik muayene bulguları ile radyolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde tanı konur ve altta yatan esas neden göre tedavi düzenlenir. Fizik tedavi yöntemleri, vestibüler rehabilitasyon tedavileri de seçenekler arasındadır.
Baş dönmesi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir, önemseyin. Bu konuda mutlaka bir doktor görüşü alın.
Dr .Hasan Ali BAŞ
Kaynakça
Go upstairs