Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir?

16 Aug 2022

Vertigo kelime anlamı olarak baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Klinik tanımlama olarak düşünürsek baş dönmesi ile birlikte var olan dengesizlik hissi, bayılacak gibi olma hissi de bu tanımlama içine dahil edilir.

Vertigo Nedir

Vertigo kelime anlamı olarak baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Klinik tanımlama olarak düşünürsek baş dönmesi ile birlikte var olan dengesizlik hissi, bayılacak gibi olma hissi de bu tanımlama içine dahil edilir.

Baş dönmesi neden olur?

Baş dönmesi basit bir tansiyon ve şeker düzensizliği, düşük demir seviyesi, dehidratasyon (sıvı kaybı) gibi sebeplerden olabileceği gibi kafa içi tümörler , kardiyak problemler gibi ciddi patolojilerden de kaynaklanabilir. Bütüncül tıp yaklaşımı gereken bir semptom olan baş dönmesi şikayeti ile hastalar nöroloji , kulak burun boğaz, kardiyoloji, dahiliye, acil tıp gibi kliniklere başvurmaktadır. 

Vertigoya klinik yaklaşım nasıl olur?

Vertigo çoğunlukla tek başına baş dönmesi şikayeti ile karşımıza çıkmaz. Vertigo ile birlikte bulantı, kusma, olağan dışı göz hareketleri, çift görme, görme bozukluğu, terleme, baş ağrısı, yürümede zorlanma, denge kaybı, kulak çınlaması gibi şikayetler eşlik eder. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklik gösterir.

Klinik yaklaşımda baş dönmesi olan hastanın öncelikle santral sinir sistemi ve kardiyovasküler patolojilerini ekarte etmek gerekir.

Santral sinir sistemi ve kardiyovasküler patolojiler ekarte edildikten sonra kulak içi patolojiler araştırılır.

İç kulağımızda yer alan ve dengemizi sağlayan kristal yapısındaki taşlar bazen yer değiştirip iç kulaktaki kanalları tıkayabilir ve bu da klinikte baş dönmesi olarak karşımıza çıkar. Meniere hastalığı, benign paroksismal pozisyonel vertigo bu hastalıklar arasında tanımlanır. 

Vertigoda tanı ve tedavi nasıl olur?

Hastanın detaylı anamnezi (baş dönmesinin ne zaman başladığı, eşlik eden semptomların varlığını sorgulama gibi) ve fizik muayene bulguları ile radyolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde tanı konur ve altta yatan esas neden göre tedavi düzenlenir. Fizik tedavi yöntemleri, vestibüler rehabilitasyon tedavileri de seçenekler arasındadır.

Baş dönmesi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir, önemseyin. Bu konuda mutlaka bir doktor görüşü alın. 

                                                                                                                     Dr .Hasan Ali BAŞ

Kaynakça

 https://www.noroloji.org.tr/

https://www.nhs.uk/

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs