Su İçmenin Önemi

Su İçmenin Önemi

29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

Suyun hayatımızdaki rolü nedir?

İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

Ne kadar suya ihtiyacımız var?

Gün boyunca; solunum, terleme, idrar ve bağırsaklar yoluyla su kaybederiz. Bu nedenle çevresel ve fiziksel faktörler su ihtiyacımızı belirler ve su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Örneğin, kış aylarında terleme ile su kaybı azalacağından yaz aylarına göre su ihtiyacı daha az olacaktır. Günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi önerilmektedir.

 Hangi durumlarda çok su içmek önerilmelidir? Fazla su içmenin zararları var mıdır?

Vücudun su kaybettiği durumlarda (ateş, ishal, kusma gibi) bunu yerine koymak önemlidir. Bu gibi durumların dışında su alımını arttırması gereken kişiler böbrek taşı olan hastalardır. Yeni taşların oluşmasını önlemek ve atılımını kolaylaştırmak için günlük idrar miktarı 2 litrenin altında olmayacak şekilde 2.5-3 litre su alınmalıdır. Böbrek taşı oluşumuna eğilimli kişilerde az su içmek böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Fakat; kronik böbrek yetmezliği hastalarının ve kalp yetmezliği hastalarının aşırı miktarda su tüketmesi zararlıdır. Bu hastalar takip edildiği hekimin önerisi kadar günlük su tüketimine dikkat etmelidir. 

Günlük su ihtiyacımızı artıran faktörler nelerdir?

Bir günde alınacak sıvı miktarı ne kadar aktif olduğunuza, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, genel sağlık durumunuza bağlıdır. Eğer egzersiz yapıyorsanız veya terlemeye yol açacak bir aktivitenin içindeyseniz su ihtiyacınız artacaktır. Kısa süreli orta şiddette bir egzersizde 400-600 ml ekstra suya ihtiyaç olacaktır. Daha uzun süreli ve şiddetli egzersizlerde bu ihtiyaç artar. Sıcak ve nemli ortam da terlemeyi artırarak su ihtiyacını artıracaktır. Bunların dışında; ateş, ishal, kusma gibi durumlarda da su kaybı artacağından daha fazla su içme ihtiyacı doğacaktır. Gebelik ve emzirme dönemleri de su alımının artırılması gereken durumlardır. Bu nedenle; gebelerin günde 2.5 litre, emziren annelerin ise günde 3 litre sıvı tüketmeleri önerilmektedir.

Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?

Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan ilk belirti susuzluk hissidir. Yaşlılarda susuzluk hissinin zayıflaması nedeniyle su alma ihtiyacı fark edilmeyebilir ve vücutta su eksikliği tablosu kolaylıkla gelişebilir. Vücut suyunun azaldığı durumlarda dehidratasyon adı verilen bir tablo ortaya çıkar. Bu durumda çeşitli belirtiler görülür: Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ağız ve burunda kuruluk, idrar renginde koyulaşma ve ileri aşamada halüsinasyon ve bilinç bulanıklığı söz konusu olmaktadır.

Su içmeye özen göstermeli, kronik hastalığı olanlar takip edildiği hekim önerisine göre su tüketmelidir. Unutmayın su vücudumuzun en önemli bileşenlerindendir. 

 Dr. Mehmet KIRBAŞ

 Kaynak:https://www.losante.com.tr/Blog/Detail/2142

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fe7d9ef58-9566-495c-a886-e7d9e95abb27.webp
Meme Kanseri
26 Jul 2022

Meme kanseri dünyada en sık görülen ikinci kanser olmakla birlikte kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ilk sıradadır. Her 8 kadından 1’i meme kanseri tanısı almaktadır. Erken teşhiste erken evrede yakalanan meme kanseri vakalarının ölüm oranlarını çok ciddi şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.

Go upstairs