Sık Görülen Cilt Hastalıkları Ve Tedavi Yöntemleri

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Ve Tedavi Yöntemleri

27 Oct 2024

Cilt hastalıkları; cildi tahriş eden, tıkayan veya ona zarar veren tüm durumların yanı sıra cilt kanserini de içerir. Bir cilt hastalığına genetik olarak sahip olabilirsiniz ya da sonradan bir cilt hastalığı geliştirebilirsiniz.

Birçok cilt hastalığı kaşıntıya, cilt kuruluğuna veya döküntülere neden olur. Çoğunlukla bu semptomları ilaç tedavisi, uygun cilt bakımı ve yaşam tarzı değişiklikleriyle yönetebilirsiniz. Uygulanan tedavi semptomları azaltabilir ancak birçok cilt hastalığı hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmaz. Ayrıca, cilt yeni veya iyileşmeyen lekeler veya benlerdeki değişiklikler dahil olmak üzere herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Çoğu cilt kanseri erken teşhis ile tedavi edilebilir.

Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Cilt hastalıkları cildinizi etkileyen durumlardır. Bunlar ciltte bozukluğa yol açan, cildi tıkayan veya tahriş eden birçok durumu içerir. Bu hastalıklar döküntülere, iltihaplanmalara, kaşıntıya veya diğer cilt değişikliklerine neden olabilir. Bazı cilt rahatsızlıkları genetik olabilirken bazıları yaşam tarzı faktörlerine bağlı olabilir. Cilt hastalığının tedavisinde ilaçlar, kremler veya yaşam tarzı değişiklikleri tercih edilebilir.

Cildin Görevi Nedir?

Cildiniz vücudunuzu kaplayan ve koruyan büyük organdır. Cildin birçok işlevi vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

·      Sıvıyı tutar ve dehidrasyonu önler.

·      Duyu organıdır. Sıcaklık veya ağrıyı hissetmeye yardımcı olur.

·      Bakteri, virüs veya diğer enfeksiyon etmenlerinden korur.

·      Vücut sıcaklığını sabitler.

·      Güneşe maruz kalmaya cevap olarak D vitamini sentezler.

En Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Bazı cilt hastalıkları önemsizdir, bazıları ise ciddi semptomlara neden olur. En yaygın cilt hastalıklarından bazıları şunlardır:

·      Akne: Gözeneklerde yağ, bakteri ve ölü deri birikmesine yol açarak gözenekleri tıkar ve ciltte foliküller oluşmasına neden olur.

·      Alopesi Areata: Saçların küçük parçalar halinde dökülmesine neden olur.

·      Atopik Dermatit (Egzama): Ciltte şişmeye, çatlamaya veya pullanmaya yol açar. Kuru ve kaşıntılı bir cilt görülür.

·      Rosacea: Genellikle yüzdeki sivilcelerle birlikte kızarık ve kalın bir cilt olur.

·      Vitiligo: Ciltte pigment kaybına bağlı; renk değişikliğiyle seyreden cilt lekeleri vardır.

·      Cilt Kanseri: Anormal cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir.

Kronik Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Tedavi edilemeyen kronik cilt rahatsızlıkları vardır. Bu hastalıklarda alevlenmeleri önlemek veya yönetmek için düzenli tedavi kullanmak gerekebilir. Bazı kronik cilt rahatsızlıkları şunlardır:

·      Egzama

·      Hidradenitis suppurativa (Sivilceye benzeyen şişlikler veya çıbanlardan oluşan inflamatuar bir cilt rahatsızlığı)

·      Liken planus (Kişinin cildinde parlak, sert, morumsu şişliklerin olduğu bir durum)

·      Lupus

·      Sedef hastalığı

·      Gül hastalığı

Cilt Hastalıklarının Sebebi Nedir?

Bazı yaşam tarzı faktörleri ya da altta yatan sağlık sorunları cilt hastalığının gelişmesine yol açabilir. Cilt hastalıklarının yaygın nedenleri şunlardır:

·      Gözeneklerde veya saç foliküllerindeki bakteriler

·      Ciltte bulunan mantar veya parazitler

·      Virüsler

·      Alerjenler veya çevresel tetikleyicilerle temas

·      Tiroit, böbrekler veya bağışıklık sistemini etkileyen bazı romatizmal hastalıklar

·      Diyabet

·      Genetik yatkınlık

·      Güneş

Cilt Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Cilt değişiklikleri her zaman cilt hastalıklarına bağlı değildir. Örneğin, ayağa tam oturmayan ayakkabılar giyilmesi sonucunda ayaklar su toplayabilir. Ancak cilt değişiklikleri bilinen bir neden olmadan ortaya çıktığında cilt hastalığı olduğu düşünülebilir.

Cilt hastalıklarının belirtileri genel olarak şunlardır:

·      Renksiz cilt lekeleri (anormal pigmentasyon)

·      Cilt kuruluğu

·      Açık yaralar, lezyonlar veya ülserler

·      Cildin soyulması

·      Kaşıntı veya ağrı ile birlikte olan döküntüler

·      Kırmızı, beyaz veya irin dolu şişlikler

·      Pullu veya pürüzlü cilt

Bir Cilt hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle cilt hastalıklarını teşhis etmek için kişinin tıbbi geçmişini ve fiziksel semptomlarını dikkate alır. Çoğu zaman, doktor cildinizi görsel olarak inceleyerek muayene ile cilt hastalığını teşhis edebilir. Tümseklerin, kabarcıkların ve döküntülerin boyutunu, şeklini, yerini ve rengini değerlendirmek kesin nedenin belirlemesine yardımcı olabilir. Diğer cilt dışı semptomlar da hastalık teşhisiyle ilgili ipuçları verebilir. Görsel muayenenin net cevap vermediği durumlarda tanı koymak için bazı testler kullanılabilir:

·      Biyopsi: Mikroskop altında incelemek için deriden küçük bir parçanın alınmasıdır.

·      Kültür: Bakteri, mantar veya virüsleri test etmek için deri örneği alınmasıdır.

·      Deri Yama Testi: Alerjik reaksiyonları test etmek için az miktarda maddenin uygulandığı bir testtir.

·      Wood Işık Muayenesi: Cildin pigmentini daha net görmek için ultraviyole (UV) ışık kullanılarak yapılan muayenedir.

·      Dermoskopi: Cilt lezyonlarını teşhis etmek için dermatoskop adı verilen bir cihaz kullanılarak yapılır.

Cilt Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok cilt hastalığı tedaviye iyi yanıt verir. Dermatoloji muayenesi sonucu bazı tedaviler uygulanabilir:

·      Antibiyotik kremler ve haplar

·      Antihistaminikler

·      Nemlendirici kremler

·      Kortikosteroidli kremler ve haplar

·      Cerrahi prosedürler

·      Lazerle cilt tedavileri

Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri ile cilt hastalıklarının semptomları azaltılabilir. Örneğin; doktorunuz önerdiği takdirde şeker veya süt ürünleri gibi belirli gıdalardan kaçının veya bunları sınırlandırın, stresi yönetin, uygun cilt bakımı rutinleri uygulayın, aşırı alkol kullanımından ve sigara içmekten kaçının.

Cilt Hastalığına Yakalanmayı Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?

Bazı sağlık sorunlarında cilt hastalığına yakalanma riski artabilir. Aşağıdaki durumlarda cilt rahatsızlıkları yaşama olasılığınız daha yüksek olabilir:

·      Diyabet: Diyabetli kişiler, özellikle ayaklarındaki yaraların iyileşmesinde sorun yaşayabilir.

·      İnflamatuar Bağırsak Hastalığı: Bazı inflamatuar bağırsak hastalığı ilaçları vitiligo veya egzama gibi cilt sorunlarına yol açabilir.

·      Lupus: Bu kronik hastalık iltihaplanma ve döküntü, yara veya pullu cilt lekeleri gibi cilt sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca hamilelik, stres veya hormonal değişikliklerin sonucu da cilt rahatsızlıkları olabilir. Örneğin; melazma çoğunlukla hamile kadınları etkileyen yaygın bir cilt hastalığıdır. Alopesi areata, akne, Raynaud fenomeni veya rosacea gibi durumlar stresle daha da kötüleşebilir.

Cilt Hastalıklarına Yakalanmamak İçin Neler Yapılabilir?

Bazı cilt hastalıklarının önlenmesi mümkün değildir. Örneğin genetiğinizi değiştirmenin veya bir otoimmün bozukluğu önlemenin hiçbir yolu yoktur.

Bulaşıcı cilt hastalıklarından kaçınmak için adımlar atabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile cilt hastalıklarını önleyebilir veya semptomlarını azaltabilirsiniz. Mutfak eşyalarını, kişisel eşyaları veya kozmetik ürünlerini paylaşmaktan kaçının. Spor salonu ekipmanları gibi kamusal alanlarda kullandığınız nesneleri dezenfekte edin. Bol su için ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayın. Tahriş edici maddeler veya sert kimyasallarla teması sınırlayın. Günlük 7-8 saat uyuyun. Güneş yanığını ve diğer güneş hasarlarını önlemek için düzenli olarak güneş koruyucu kremler kullanın. Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkayın.

Cilt Hastalıkları Tedaviyle Düzelir Mi?

Bu durum hastalığınıza göre değişir. Birçok cilt rahatsızlığı kroniktir. Kronik cilt hastalıklarında tedavi semptomları azaltabilir, semptomların tekrarlamaması için tedavilere uzun süreli devam etmek gerekebilir. Bazı cilt rahatsızlıkları ise tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşir. Bazı cilt rahatsızlıklarında ise semptomsuz dönemler ve bunun sonrasında alevlenme dönemleri görülebilir.

En Ciddi Cilt Hastalığı Nedir?

Bir cilt kanseri türü olan melanom en ciddi cilt hastalığıdır. Kanser nadir görülmesine rağmen erken teşhis ve tedavi olmazsa vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Cilt Sorunu Olduğunda Ne Zaman Bir Doktora Başvurulmalısınız?

Cildinizle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa dermatolojiye başvurabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki durumların varlığında bir doktora danışmak isteyebilirsiniz:

·      Cilt bulgularının yanı sıra ateş, yorgunluk veya nefes darlığı gibi diğer sistematik belirtiler de varsa

·      Cildinizde ağrılı, kabarcıklı veya enfekte döküntüler var

·      Geçmeyen veya kötüleşen cilt problemleriniz varsa

Cilt hastalıklarında bir durumu diğerinden ayırmayı öğrenmek, kişinin kendi kendine bakım sağlamasına yardımcı olur. Ancak bir cilt hastalığı varlığında dermatolog tarafından muayene edilmek, teşhis ve tedavi almak çok önemlidir.

Uzm. Dr. İrem Cantürk

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs