Sıcakta Görünen Durumlar

Sıcakta Görünen Durumlar

21 Aug 2023

Sıcak acillerinin hafif durumları sıcak krampları, sıcak senkopu (bayılması), sıcak bitkinliği, sıcak ödemi; ağır durumu ise sıcak çarpmasıdır.

Hastalar basit belirtilerden hayatı tehdit eden durumlara hızla değişkenlik gösterebilir. Toplumun eğitimi ve koruyucu tedbirlerle sıcak acilleri çoğunlukla önlenebilir. Yaşlılar (>75 yaş), küçük çocuklar (<4 yaş), hareket kısıtlılığı olanlar, alkol bağımlıları, kronik ilaç  alanlar (antipsikotik, parkinson ilaçları, kardiyovasküler ilaçlar) , şeker hastaları ve  hipertansiyon hastaları risk altındadır.

 Normalde vücut ısısı 36-38 C° arasındadır. Isı regülasyonu 35 C°'nin altında ve 40 C°'nin üzerinde yetersiz kalır. 

Sıcak Krampları: İskelet kaslarında istemsiz ağrılı kasılmalar olmasıdır. En sık baldır kaslarında görülür. Terleme ile aşırı sıvı ve elektrolit kaybı sonucu gerçekleşir. Genellikle yoğun egzersiz sonrası görülür. Tedavisi sıvı verilmesi ve istirahattır.

Sıcak Senkopu: Nedeni damar duvarının genişlemesine (vazodilatasyon) bağlı tansiyon düşüklüğü ve rölatif sıvı kaybıdır. Diğer bayılma sebepleri dışlanarak tanı konur. Tedavisi serin bir yerde istirahat ve sıvı verilmesidir.

Sıcak Bitkinliği: Damarların genişlemesi sonucunda kan cilt ve organlarda göllenir.  Beyne giden kan azalır ve halsizlik, güçsüzlük, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve senkop görülebilir. Tedavi edilmezse sıcak çarpmasına dönüşebilir.

Sıcak Ödemi: Ellerde, ayaklarda ve bileklerde olan şişliklerdir. Genellikle kendi kendini sınırlar. Cilt damarlarında vazodilatasyona bağlı gelişir. Diğer ödem yapan nedenler araştırılmalıdır. Daha çok soğuk bölgeden sıcak bölgeye gelenlerde olur. Tedavisi ayakların yüksekte tutulması ve etkilenen bölgeyi soğutmaktır.

Sıcak Çarpması: Gerçek bir acil durumdur. Vücut ısısının 40 C°'nin üzerine çıkması, vücudun terleme cevabının  olmaması ve bilincin bozulması ile ortaya çıkar.  Bu durumda hemen 112 aranarak ambulans ve sağlık ekipleri çağrılmalıdır. İlkyardım olarak hemen hasta soğutulmaya başlanmalıdır. Cilt sıcak kırmızı, kuru veya nemli olur. Taşikardi, takipne , hiperventilasyon ve diyastolik kan basıncında düşme olur. Purpura, hemoptizi, kanlı ishal, melena görülebilir. Santral sinir sistemi etkilenmiştir. Ataksi, konfüzyon, kişilik değişiklikleri, halüsinasyonlar, epileptik nöbetler ve koma görülebilir. Sıcakta kalınan sürenin uzun olması, soğutmaya geç başlanması , karaciğer hasarı, pıhtılaşma bozuklukları gelişmesi, akut böbrek yetmezliği olması ve komanın 4 saatten uzun sürmesi kötü prognozu gösterir.

Sıcak bitkinliği hariç tüm hastalar acil  serviste tedavi sonrası evlerine taburcu edilebilir. Sıcak bitkinliği olanlardan ileri yaşta olanlar, sıvı kaybı fazla olanlar, elektrolit kaybı olanlar, ek hastalığı olanlar hastaneye yatırılabilir. Sıcak çarpması olan tüm hastalar hastaneye yatırılmalıdır.

Korunmak için neler yapılabilir?

  • Günün sıcak saatlerinde aşırı egzersiz yapmamak. 
  • Açık renkli, bol ve hafif giysiler giymek.
  • Şapka ve gözlük kullanmak. 
  • Endojen ısı yapımını azaltmak için protein alımını azaltmak, karbonhidrat alımını artırmak.  
  • En önemlisi susama hissi olmasa bile yeterli miktarda sıvı almak. 
  • Alkollü içecekleri, özellikle günün sıcak saatlerinde çok tüketmemek. 
  • Güneş ışığına direkt maruz kalmamak. 
  • Halkı sıcağın olumsuz etkileri ve sıcak rahatsızlıklarının belirtileri konusunda eğitmek.
  • Çocukları kapalı araçlarda bırakmamak.

Uzm. Dr Alev ECEVİZ 



Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs