Polikistik over sendromu nedir? Polikistik over sendromu veya "PKOS", adet düzensizliğine, akneye (yağlı cilt ve sivilce), yüzde fazla kıllanmaya veya saç dökülmesine neden olabilen bir durumdur. Polikistik over ayrıca hamile kalmayı zorlaştırabilir. Çok yaygın olmakla birlikte tüm kadınların yaklaşık yüzde 5 ila 8'inde PKOS vardır.
Polikistik over sendromu nedir?
Polikistik over sendromu veya "PKOS", adet düzensizliğine, akneye (yağlı cilt ve sivilce), yüzde fazla kıllanmaya veya saç dökülmesine neden olabilen bir durumdur. Polikistik over ayrıca hamile kalmayı zorlaştırabilir. Çok yaygın olmakla birlikte tüm kadınların yaklaşık yüzde 5 ila 8'inde PKOS vardır. Hepsi olmasa da çoğu PKOS'lu kişiler aşırı kilolu veya obeziteye sahiptir.
Polikistik over sendromu nedeni nedir?
PKOS'ta yumurtalıklar normal çalışmaz ve çok fazla testosteron üretir. Testosteron "erkeklik hormonu" olarak adlandırılır, ancak tüm insanlar bir miktar testosteron üretir. Normalde kadınlarda yumurtalıklar çok az miktarda testosteron üretirken, ancak PKOS'ta yumurtalıklar daha fazlasını üretirler.
Yaklaşık ayda bir yumurtalıkların "folikül" adı verilen bir yapı yapması gerekir. Folikül büyüdükçe hormon üretir. Daha sonra bir yumurta bırakır. Buna "yumurtlama" denir. Ancak PCOS'lu kişilerde yumurtalık büyük bir folikül yerine çok sayıda küçük folikül yapar. Bundan dolayı hormon seviyeleri dengesiz olabilir ve yumurtlama her ay olması gerektiği gibi olmaz. Araştırmalar olmasına rağmen polikistik overin nedeni şimdilik bulunamadı.
Poliskistik Overli Kişilerin Şikayetleri Nelerdir?
- Yılda sekizden az mens olurlar
- Üst dudakta, çenede, favori bölgesinde, göğüste veya göbekte kalın, koyu renkli saçların çıkması muhtemeldir.
- Akne (yağlı cilt ve yüzünde sivilce)
- Saç dökülmesi
- Tıbbi yardım almadan hamile kalma sorunu
- Kilo alımı ve obezite
Belirtilerim hafif olsa bile doktora veya hemşireye görünmeli miyim?
Evet. PCOS, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer sağlık sorunları riskinizi artırır:
- Diyabet
- Hiperlipidemi
- Depresyon
- Uyku apnesi
- Libido azalması (cinsel isteksizlik)
- Yeme bozuklukları (fazla miktarda yeme veya bulantı-kusma)
Yapmam gereken testler var mı?
Doktorunuz yaşınıza, semptomlarınıza ve bireysel durumunuza göre hangi testleri yaptırmanız gerektiğine karar verecektir. Olası testler şunları içerir:
- Hormon düzeylerini, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini ölçmek için kan testleri
- Herhangi bir dönemi kaçırdıysanız hamilelik testi
- Pelvik ultrason – Bu test, rahminizin ve yumurtalıklarınızın resmini çekmek için ses dalgalarını kullanır. Doktorlar bazen bu testi polikistik yumurtalıklarınız olup olmadığını anlamak için kullanırlar.
Nasıl Tedavi Olabilirim
En yaygın tedavi doğum kontrol hapı almaktır. Ancak semptomlara yardımcı olabilecek başka tedaviler de var.
- Doğum kontrol hapları – Bu, PCOS için ana tedavidir. Haplar durumu iyileştirmez. Ancak düzensiz dönemler, akne ve sakal gibi birçok semptomunu iyileştirebilirler.
- Anti-androjenler – Bu ilaçlar, akne ve yüzde tüylenme gibi bazı PCOS semptomlarına neden olan hormonları bloke eder. Spironolakton (marka adı: Aldactone) birçok doktorun kullandığı ilaçtır.
- Metformin (marka adı: Glucophage) – Bu ilaç, dönemlerinizi daha düzenli hale getirmenize yardımcı olabilir.
- Akne tedavisi için ilaçlı cilt losyonu veya antibiyotikler
- Fazla kılları gidermek için lazer tedavisi
- Fazla kilonuz varsa veya obeziteniz varsa, kilo vermek belirtilerinizin çoğunu iyileştirebilir.
Hayatım nasıl olacak?
PCOS ile dolu ve normal bir hayat yaşamak mümkündür. Ama bir doktora görünmek önemlidir. Tedaviler semptomlarınıza yardımcı olacak ve sizi diğer hastalıklardan koruyacaktır.
Kendinizi depresyonda veya endişeli hissediyorsanız, yeme bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız veya cinsellikle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuz veya hemşirenizle konuşmanız da önemlidir. Bu sorunlara da yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur.
Dr. Mehmet Kırbaş
https://www.uptodate.com/contents/polycystic-ovary-syndrome-the-basics?source=history_widget
Last Sharings
29 Jun 2022
Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.
29 Jun 2022
BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.
26 Jul 2022
Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.
27 Jul 2022
Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.
26 Jul 2022
Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.