Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.
Menopoz Nedir?
Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.
Perimenopoz, adetlerin tam olarak bitmediği ama düzensizleşmeye başladığı zamanlardır. 12 ay boyunca adet görmediğinizde menopoza girmiş olursunuz.
Menopoz ve perimenopoz dönemlerinde; anksiyete, ruh hali değişimleri, sıcak basması ve düzensiz adet gibi belirtiler görülebilir. Menopoz ve perimenopozda görülen belirtiler; ikili ilişkiler, günlük hayat ve iş dahil olmak üzere yaşamınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu belirtiler adetler durmadan aylar veya yıllar önce başlayabilir.
Bu dönemde eksilen hormonların yerini alabilecek ve bu belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Bu ilaçlar konusunda ayrıntılı bilgi almak için kadın doğum doktorunuza danışabilirsiniz. Bu konuda erken tavsiye almak, perimenopoz ve menopozun sağlığınız, ilişkileriniz ve işiniz üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz ve perimenopoz döneminde yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
- Düzenli uyku rutini oluşturun
- Sağlıklı beslenin
- Kemik sağlığı için süt, yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler yiyin
- Düzenli egzersiz yapın (Yürüme, koşma, dans etme gibi aktiviteler yapmayı deneyin)
- Yoga veya meditasyon gibi rahatlatıcı şeyler yapın
- Aile ve arkadaşlarınızdan aynı şeyi yaşayan insanlarla konuşun
- Bitkisel takviyeleri veya ilaçları almadan önce bir doktorla konuşun
- Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakmayı deneyebilirsiniz
- Çok fazla alkol içmeyin
Uzm. Dr. İrem Cantürk
Kaynaklar
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/
Last Sharings
29 Jun 2022
Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.
29 Jun 2022
BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.
26 Jul 2022
Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.
27 Jul 2022
Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.
26 Jul 2022
Meme kanseri dünyada en sık görülen ikinci kanser olmakla birlikte kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ilk sıradadır. Her 8 kadından 1’i meme kanseri tanısı almaktadır. Erken teşhiste erken evrede yakalanan meme kanseri vakalarının ölüm oranlarını çok ciddi şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.