Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik Yorgunluk Sendromu

14 Aug 2022

Miyaljik ensefalomiyelit; yaygın bilinen adıyla kronik yorgunluk sendromu; çeşitli belirtileri olan uzun süreli bir durumdur. En sık görülen belirti aşırı yorgunluktur. Kronik yorgunluk sendromunun sebebi tam olarak bilinememektedir.

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Miyaljik ensefalomiyelit; yaygın bilinen adıyla kronik yorgunluk sendromu; çeşitli belirtileri olan uzun süreli bir durumdur. En sık görülen belirti aşırı yorgunluktur. Kronik yorgunluk sendromunun sebebi tam olarak bilinememektedir.

Kronik yorgunluk sendromu çocuklar dahil herkesi etkileyebilir ancak 25-45 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülür.

Kronik yorgunluk sendromunda sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Her zaman aşırı yorgun hissetmek (günlük aktiviteleri yapmakta çok zorlanabilirsiniz)
  • Fiziksel aktiviteden sonra geçmeyen yorgunluk
  • Dinlendikten veya uyuduktan sonra hala yorgun hissetmek
  • Geceleri sık uyanma gibi uyku sorunları
  • Düşünme, hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar

Nadir olarak görülen bazı belirtiler ise şunlardır:

  • Kas veya eklem ağrısı
  • Grip benzeri semptomlar
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışları (kalp çarpıntısı)

Belirtilerin şiddeti günden güne değişebilir, hatta bir gün içinde bile değişebilir. Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri diğer hastalıkların belirtilerine benzer, bu nedenle doğru teşhis için doktor muayenesi önemlidir. 

Kronik yorgunluk sendromunun tanısı için özel bir test yoktur. Bu belirtilere neden olabilecek diğer hastalıklar dışlanarak teşhis konur.

Kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde amaç belirtileri hafifletmektir. Günümüzde bu durum için spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, durumu yönetmeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Tedavide bilişsel davranışçı terapi denenebilir, ağrı ve uyku sorunları için ilaçlar kullanılabilir. 

Kronik yorgunluk sendromu ile yaşamak zor olabilir. Aşırı yorgunluk ve diğer fiziksel belirtiler günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Belirtilerin iyileştiği veya kötüleştiği dönemler olabilir. Kişinin günlük rutinlerini ve aktivitelerini uzun vadeli olarak düzenlemesi gerekir. 

Kronik yorgunluk sendromu zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde sosyal destek çok önemlidir. Bu konuda benzer şikayetleri olan kişilerle ya da uzman psikologla görüşmek psikolojik açıdan yardımcı olabilir. 

Uzm. Dr. İrem Cantürk

Kaynakça

https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs