Dünya sağlık örgütünün 2019 da açıkladığı verilere göre dünyada ölüm oranları kıyaslandığında 1. sırada kardiyovasküler hastalıklar yer almaktadır. Ülkemizde de TÜİK’ in 2019 da açıkladığı verilere göre ölüm oranlarında 1.sırada dolaşım hastalıkları bozuklukları yer almaktadır.
Kalp krizi nedir?
Kalp krizi genellikle kalbinize giden kan damarların birinde veya birkaçında meydana gelen kan pıhtısının kan beslenmesini engellemesi sonucu meydana gelir.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Ana semptom en az 15-20 dk kadar süren ağrı kesici alımından sonra rahatlama hissi vermeyen,duruş pozisyonuyla ilişkisi olmayan, sürekli kola, omuza, çeneye, sırta yansıyan ağrı yapabilen sıkıştırıcı tarzda göğüs ağrısı olmakla birlikte nefes darlığı, soğuk soğuk terleme, baş dönmesi, bulantı ve kusma, aniden gelen halsizlik hissi gibi şikayetler olabilir. Bazen herhangi bir şikayet olmadan da kalp krizi gerçekleşebilir.
Kalp krizi açısından riskli gruplar kimlerdir?
Erkek nüfus kadın nüfusa oranla 3 kat daha riskli gruptadır.
Diyabet hastaları
Hipertansiyon hastaları
Kolesterol gibi kan yağlarının yüksek olduğu durumlar
Fazla kilolu olma veya obezite
Sigara kullanımı
Hareketsiz yaşam varlığı
Genetik yatkınlık
İleri yaş (45 yaş üzeri erkekler için 55 yaş üzeri kadınlar için)
Ailesinde erken yaşta kalp krizi öyküsü varlığı
Kalp krizi kesin tanısı nasıl konulur?
Kalp krizi kesin tanısı klinik olarak şüphelenen hastalara hastanede çekilen EKG ve yapılan kan tahlili sonucu konulur.
Göğüs ağrınızı önemseyin, şikayetiniz varlığında en yakın sağlık kuruluşuna kontrol amaçlı uğrayın. Yakınınızda ve çevrenizde kalp krizi geçirdiğini düşündüğünüz birileri varsa hemen 112 ye bildirin.
Dr. Hasan Ali BAŞ
Kaynakça
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)#:~:text=Cardiovascular%20diseases%20(CVDs)%20are%20the,%2D%20and%20middle%2Dincome%20countries.
Go upstairs