Glokom, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, göz içi basıncının artması nedeniyle göz sinirlerinde harabiyete neden olan sinsi bir hastalıktır. Geç tanı, geri dönüşümsüz hasara neden olabileceğinden erken dönemde hastalığın farkedilmesi büyük önem taşır.
Baş ağrılarınızın sebebi glokom (göz tansiyonu ) olabilir.
Glokom, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, göz içi basıncının artması nedeniyle göz sinirlerinde harabiyete neden olan sinsi bir hastalıktır. Geç tanı, geri dönüşümsüz hasara neden olabileceğinden erken dönemde hastalığın farkedilmesi büyük önem taşır.
Risk faktörleri arasında ileri yaş, miyopi, genetik yatkınlık veya ailede glokomlu bireylerin olması, göz yaralanmaları, uzun süreli kortizon kullanımı, sigara kullanımı, şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği sayılabilir.
Hastalığın belirtileri, göz ağrısı, baş ağrısı, parlak halkalar görme ve bulanık görme olabileceği gibi hastalık bazen hiç belirti vermeyebilir. Aile öyküsünde glokom varsa özellikle 1.derece akrabalarında göz tansiyonu olan 40 yaş üstü bireylerde düzenli göz muayenesi yaptırmak, görme alanına bakılması çok önemlidir.
Hastalığın tedavisi ömür boyu sürecek göz damlası kullanmak olabileceği gibi bazen cerrahi girişimler de uygulanmaktadır.
Unutmayın glokomda geç tanı, kalıcı körlüğe kadar gidebilir !!!
Nilgün Duman MD, PhD
Referans : Glaucoma. Jonas JB, Aung T, Bourne RR, Bron AM, Ritch R, Panda-Jonas S. Lancet. 2017 Nov 11;390(10108):2183-2193.
Last Sharings
29 Jun 2022
Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.
29 Jun 2022
BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.
26 Jul 2022
Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.
27 Jul 2022
Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.
26 Jul 2022
Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.