Demir eksikliği anemisi (kansızlık) en sık görülen anemi türüdür. Yoğun kanamalı adet dönemleri ve hamilelik demir eksikliği anemisinin yaygın nedenleridir. Erkeklerde ve adetleri durmuş kadınlarda ise mide ve bağırsak kanamaları en yaygın nedendir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir ve Tedavide Neler Yapılabilir?
Uzm. Dr. İrem Cantürk
Demir eksikliği anemisi (kansızlık) en sık görülen anemi türüdür. Yoğun kanamalı adet dönemleri ve hamilelik demir eksikliği anemisinin yaygın nedenleridir. Erkeklerde ve adetleri durmuş kadınlarda ise mide ve bağırsak kanamaları en yaygın nedendir. Kan kaybına neden olan diğer durumlar da demir eksikliği anemisine yol açabilir.
Demir eksikliği anemisinde yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve ciltte solukluk görülebilir. Baş ağrısı, kulak çınlaması, tad duygusunda kayıp, dilde ağrı, saç dökülmesi, kağıt veya toprak (pika) gibi gıda dışı maddeleri yemek istemek, yutarken zorlanma (disfaji),ağız kenarlarında ağrılı yaralar, huzursuz bacak sendromu gibi belirtiler de daha nadir olarak görülebilir.
Eğer bu belirtiler sizde varsa bir doktora görünmelisiniz. Yapılan bir kan testi ile demir eksikliği anemisi olup olmadığı anlaşılacaktır.
Demir eksikliği anemisinin tedavisi için demir içeren ilaçlar kullanılır. Demir eksikliği aneminizin sebebi beslenmenizdeki demirin az olması ise; demir açısından zengin olan gıdalar yiyebilirsiniz. Örneğin; koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar ve içlerinde ekstra demir bulunan ekmek, kırmızı et, kuru meyveler (kayısı, kuru erik, kuru üzüm), bakliyat (fasulye, bezelye, mercimek). Bununla birlikte demirin emilimini engelleyebilecek yiyecek ve içecekleri daha az tüketebilirsiniz. Örneğin; çay, kahve, süt ve süt ürünleri.
Diyetinize demir eklemekte zorlanırsanız uzman bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Kaynakça
https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
Go upstairs