Parvovirüs B19 virüsünün sebep olduğu hastalık sıklıkla 5-15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Hastalık virüsle temas ettikten yaklaşık 14 gün içerisinde semptom vermeye başlar.
Virüs solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması ile oluşan damlacıklar yoluyla virüs bulaşı olur.
Hastalarda tipik olarak aniden yüzde başlayan daha sonra gövdeye, bacaklara ve kollara yayılan döküntüler olur. Ellerde ve ayaklarda çoğunlukla döküntü olmaz. Yüzdeki bu tipik döküntü için hastalığa ‘’tokatlanmış yanak hastalığı’’ da denir. Döküntü dışında ateş, halsizlik, eklem ve kemik ağrıları, baş ağrısı, kaşıntı, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi şikayetler hastalarda görülebilir.
Burun akıntısı, ateş, halsizlik gibi belirtiler varken hastalık bulaştırıcılık evresindedir. Döküntü başladıktan sonra bulaştırıcılık kaybolur. Döküntüler de 10-14 gün içerisinde çoğunlukla kaybolur.
Hastalık genel olarak hafif seyreder fakat gebelerde, immün sistem hastalığı olanlarda, anemik bireylerde, organ nakili olan bireylerde, kanser hastalarında daha ciddi seyredebilir.
Hastalığın teşhisi klinik olarak konulur. Çoğunlukla özel bir tetkike gerek yoktur. Şikayetleri olan ve tipik döküntü başlayan hastalara muayene sonrası tanı konulur.
Hastalığın tedavisi semptomatik tedavidir, şikayete yönelik tedavi yapılır. Hastalara istirahat ve bol bol sıvı tüketilmesi önerilir. Gerekirse ateş düşürücüler, ağrı kesiciler ve kaşıntı için antihistaminik ilaçlar tedaviye eklenir.
Hastalıktan korunmak için de diğer viral hastalıklarda olduğu gibi eller sık sık temiz ve sabunlu suyla yıkanmalı, ortak eşya kullanımından kaçınmalı, bilinen enfekte bireylerden temas izolasyonu sağlanmalıdır.
Dr. Hasan Ali BAŞ
Go upstairs