Öncelikle yenidoğan bebekler genellikle uyurlar. Bu nedenle bebeğin beslenme takibini ebeveynler yapmalıdır. Bebekler her istediğinde emzirilmeli uyku eğilimi fazla ise ortalama gündüz 2 saatte bir gece 3 saatte bir beslenmelidirler.
Emzirme sırasında bebeğin giyiminde ince kıyafetler tercih edilmesi önemlidir. Bebekler emmek için sarf ettikleri enerjiyi ısıya dönüştürürler bu sıcaklık artışı bebeğin uykuya eğilimini artırır ve yeteri kadar beslenmesine engel olabilir. Bununla beraber anne ile ten teması da çok önemlidir varsa bebeğin eldiveni de emzirme sırasında çıkartılabilir.
➡ Bebek bakımında 4 işlem:
1- Bez değişimi: Bebeğinizin beslenme zamanı geldiğinde ilk olarak alt değişimi ile başlamak bebeğinizin uyanmasına yardımcı olacaktır. (Ağlayarak uyandı ve hemen beslenmek istiyorsa biraz emzirip sakinleştikten sonra değiştirmek daha doğru olur).
2-Emzirme: Emzirme anne için de bebek için de günün önemli bir bölümünü kapsar bu nedenle annenin konforu önemlidir. Emzirme öncesinde ve sonrasında sıvı tüketmek süt artışını destekler.Emzirme sırasında anne bebeğin üzerine eğilmemeli, bebeği kendine doğru yaklaştırmayı alışkanlık edinmelidir.Gece beslenmelerinde anne muhakkak yataktan çıkıp bebeğinin yüzünü seçebileceği loş ışıkta ve koltukta emzirmesi önerilir.
Bebeğin bir öğün emme süresi ortalama 30 dakikadır. İlk günler iki göğsü de aynı düzeyde uyarmak ve annenin göğsünü korumak için 15’er dakika emzirme önerilir. İlerleyen günlerde sütün artış hızına ve miktarına göre tek göğüste emzirme süresi tamamlanabilir.
3-Gaz çıkartma: Emzirme işlemi bittikten sonra bebeğinizi bir elinizle baş boyun bölümünden diğer elinizde bez bölümünden destekleyerek biraz kendiniz öne eğilip biraz da bebeğinizi yukarı kaldırarak çenesi omuz çizginize gelecek şekilde kucağınıza yerleştirin. Bebeğin yüzünün sizin boynunuza yakın olması daha avantajlıdır. Bebeğiniz sizin kokunuzu duyar, siz onun duruşunu daha kolay desteklersiniz ve gaz çıkarma sesini duyarsınız. Bebeğiniz hangi tarafta ise o kolunuzla onu sararak boşta kalan eli biraz kubbeleştirerek belinden yukarıya doğru pat pat 3-5 dk vurabilirsiniz .Ses duymasakta 5 dakikadan sonra yerine yatırabiliriz.
4-Uyku: Bebeğinizi kollarından biraz sıkıştırıp bacakları serbest kalacak şekilde sarıp(yarım kundak),sırtına yan yatış yastığı yada bir havluyu rulo hale getirip destekleyerek yatırmak güvenli olacaktır.Sırtını desteklemek için kullandığımız yastığın yerini bir sağ bir sol tarafa alarak değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz.Bebekler özellikle ilk ay sıçrama ve titreme gibi hareketleri çok fazla yapabilirler. Bu anne karnında dar bir ortamda oldukları için doğumdan sonra kendilerini boşlukta hissettiklerinde yaptıkları bi reflekstir. Be nedenle bebeği hafifçe sarmak yada uyku tulumu ile uyutmak uyku bütünlüğünü korur.
Hmş. Safiye Amak
Go upstairs