Bağışıklık Sistemimiz Güçleniyor Mu Yoksa Çöküyor Mu?

Bağışıklık Sistemimiz Güçleniyor Mu Yoksa Çöküyor Mu?

01 Jan 2024

Bağışıklığınızı güçlendirmeyi vaat eden ürün reklamlarını mutlaka görmüşsünüzdür. Peki, bağışıklık güçlendirici olarak tanıtılan bu ürünler gerçekten işe yarıyor mu? Bağışıklık sistemimizi desteklemek için biz neler yapabiliriz? Bu iki soru, pandeminin gölgesi hala üzerimizdeyken, kış, soğuk havalar ve grip salgını yaklaşırken, belki daha önce hiç olmadığı kadar önemli.

Bağışıklık güçlendirici ürünler nelerdir?

·       Vitaminler ve takviye edici gıdalar: Multi vitaminler hala en popüler seçenek iken, zerdeçal, deve dikeni ve ekinezya da son zamanlarda birçok kişinin tercihi.

·       Süper gıdalar ve kaçınılması gereken gıdalar: İnternette "bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler" diye arama yaparsanız yaban mersini, brokoli, ıspanak, bitter çikolata ve daha bir çok besinden bahseden binlerce makale karşınıza çıkacaktır. Ayrıca şekerli içecekler veya işlenmiş etler gibi kaçınılması gereken yiyeceklerin de bir listesini bulacaksınızdır, bu yiyeceklerin bağışıklık sisteminiz için kötü olduğunu biliyoruz.

·       Detoks tedavileri: Eminim vücuttan toksinleri atmayı amaçlayan detoks ürünlerini de görmüşsünüzdür. Detoks savunucuları, vücudumuza hava, su ve yiyecek yoluyla sürekli olarak giren toksinlerin bağışıklık sistemimizi yavaşlattığını öne sürüyor.

​‘‘Bağışıklığı güçlendirmek‘‘ terimini gerçek anlamda karşılan tek şey aşılardır. Aşılar, belirli bir bulaşıcı organizmayla (influenza virüsüne karşı vücudumuzu hazırlayan grip aşısı gibi) savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sistemimizi hazırlarlar.

‘‘Bağışıklık desteği‘‘ ise, vitaminleri (C vitamini gibi) veya sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan diğer besin maddelerini tanımlar. Hayati besin maddelerinin eksikliği bağışıklığımızı düşürür ancak bu, normal besin seviyesine sahip bir kişinin takviyelerle bağışıklık sistemini güçlendirebileceği anlamına gelmez. Yani, vücudunuzda C vitamini veya çinko gibi önemli bir besin maddesi eksik olmadığı sürece dışarıdan aldığımız takviyelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteren herhangi bir kanıt yok.

Bağışıklığınızı güçlendirmede önemli olan, tek tek yiyecekler veya takviyeler değil, diyetinizin genel kalitesidir. Bu ayrıca, şekerli içecekler veya yüksek oranda işlenmiş etler gibi kaçınmanız gereken gıdalara ilişkin tavsiyeler için de geçerli.

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yapmanız gerekenler:

·       Akdeniz diyetini benimseyin ve kalbiniz için sağlıklı besinler tüketin 

·       Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı bir kiloda kalmaya özen gösterin

·       Sigara içmeyin (elektronik sigaralar da dahil)

·       Alkol tüketiyorsanız, tüketiminizi sınırlandırın

·       Sağlıklı ve yeterli uyumaya çalışın

·       Stresten uzak durun

·       ELRA aracılığıyla düzenli olarak doktorunuzla görüşüp sağlığınız için gerekli tarama testleri ve aşılardan haberdar olduğunuzdan emin olun

·       Ellerinizi sık sık yıkayın, bulaşıcı hastalığı olabilecek kişilerden uzak durun, ve hastane gibi riskli ortamlarda maske takın. Mümkün oldukça, online sağlık hizmetlerini tercih edin.

Dr. İrem Yapar

Referans:

Harvard Medical School, Harvard Health Publishing

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs