Aile Planlaması

Aile Planlaması

05 Sep 2022

Aile planlanmasında hedef, bireylerin tercihleri ​​ve üreme hedefleri ile uyumlu olan doğurganlık ve kontraseptif (doğum kontrol yöntemi) kullanımı hakkında bilinçli kararlar vermelerini destekleyerek, arzu edilen sayıda ve sürede üreme sonuçlarına ulaşmalarını sağlamaktır.

Aile planlanmasında hedef, bireylerin tercihleri ​​ve üreme hedefleri ile uyumlu olan doğurganlık ve kontraseptif (doğum kontrol yöntemi) kullanımı hakkında bilinçli kararlar vermelerini destekleyerek, arzu edilen sayıda ve sürede üreme sonuçlarına ulaşmalarını sağlamaktır.

Aile planlamasında amaç üreme sayısını kısıtlamak değildir, bireylerin istenilen zamanda ve istenilen sayıda çocuk sahibi olmasıdır. Aynı zamanda çocuk sahibi olamayan bireylere de üreme konusunda yardımcı olmak amaçlarının arasındadır.

Aile planlanmasında bireylerin yaşı, var olan çocuk sayısı, hastalık öyküsü, tıbbi soy geçmiş, varsa daha önceden kullandığı bir doğum kontrol yöntemi, hedef üreme sayısı gibi bilgileri not alınır. Tüm doğum kontrol yöntemlerinin danışmanlığı verilir, çok özellikli bir durum (yöntemi kullanmaya var olan hastalık yüzünden engel gibi) olmadığı müddetçe herhangi bir yöntem yönlendirmesi yapılmaz ve bireyler kendi istedikleri yöntemi seçerler.

Doğum kontrol yöntemi olarak hormonal yöntemler, (hap, iğne, vajinal halka formunda) bariyer yöntemler, (kondom, diyafram gibi) rahim içi araçlar, cerrahi yöntemler (tüp ligasyonu, vazektomi) kullanılır. Bireylere tüm yöntemlerin kullanım şekilleri, olası yan etkiler, koruyuculuk oranları hakkında detaylı bilgi verilir. Seçim bireylere bırakılır.

Herhangi bir yöntem seçildikten sonra mutlaka bireylerden yöntem ve süreç hakkında çeşitli sorularla geri bildirim alınmalıdır. Kullanım şeklinin nasıl olduğu, nasıl yan etkiler gelişebileceği gibi soruları bireylerin cevaplaması istenir ve süreç anlaşılmış ise aile planlanması yöntem danışmanlığı kısmıyla devam eder.

Aile planlanması sadece kadın bireylerin katılımın olduğu bir süreç değildir. Kondom kullanımı ve vazektomi işlemi erkeklerin de dahil olduğu aile planlanması yöntemidir.

Aile planlanması adı altında kullanılan geleneksel yöntemlerin (geri çekme, vajinal duş gibi) etkinliklerinin olmadığı bilinmelidir. Herhangi bir modern aile planlaması yöntemin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından sağlık kuruluşuna danışılması ve aile planlaması danışmanlığı alınması gerekmektedir.

                                                                                                                             Dr. Hasan Ali BAŞ

Kaynakça:

https://www.uptodate.com/contents/contraception-counseling-and-selection?search=family%20planning&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1


                                                                                                                             

Last Sharings
https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f420a2c89-25df-48f2-a882-ab5e080d3dd0.webp
Su İçmenin Önemi
29 Jun 2022

Suyun hayatımızdaki rolü nedir? İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin uygun çalışması suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f0f971558-750a-4088-8b63-2cb8fdd549de.webp
HIV Nasıl Bulaşır?
29 Jun 2022

BİTMEYEN PANDEMİ: HIV (Human Immunodeficiency Virus: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve neden olabildiği AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) 1980’lerden beri dünyanın mücadele etmeye çalıştığı büyük pandemilerden biridir.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252f466b1f65-a236-4c1a-ad36-8d9a85157550.webp
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Yararları
26 Jul 2022

Folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde çok önemli olduğu için gebelik planlayan anne adaylarının, NTD (nöral tüp defekti) riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 2-3 ay önce folik asit almaya başlamaları ve gebe kaldıktan sonra da 3 ay kadar folik asit kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır. Günde 400 mcg folik asit genellikle yeterlidir.

https://elra.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uploads/ProfilePicture/19827cf0-5bf7-42d6-8d8c-86b680d14efd.jpg
Aralıklı Oruç Nedir?
27 Jul 2022

Sağlığa kavuşmayı sağlayan bir diğer mekanizma ise uzayan açlık sonrası hücrelerin kendi içerisindeki zararlı maddeleri sindirmesi yani otofaji’dir. Otofaji ile hücrelerin temizliği, detoks süreci başlar. Metabolizma dengelenir, nörolojik problemler özellikle de beyin sisi yavaş yavaş ortadan kalkar. Enerji dolu, tam bir iyilik hali başlar.

https://storage.elra.health/File/Download/Uploads%252fProfilePicture%252fdc33782f-a929-42c6-8ce3-f26632c22bcb.webp
Menopoz Nedir?
26 Jul 2022

Menopoz, hormon seviyelerinin düşmesi nedeniyle reglin (adetin) durmasıdır. Bu genellikle 45-55 yaşları arasında olur. Bazen yumurtalıkların (ooferektomi), rahmin (histerektomi) alınması gibi ameliyat veya kemoterapi gibi tedaviler veya genetik nedenlerle daha erken gerçekleşebilir.

Go upstairs